dilluns, 21 de setembre del 2009

Leonard Cohen

El cantant i compositor Leonard Cohen va nèixer el 21 de setembre de 1934 ( avui fa doncs 75 anys) a Mon-real, al Canadà. Va ser poeta i novel·lista abans que cantautor. La seva música, de contingut romàntic i desesperat, estilísticament ha evolucionant del primitivisme folk dels seus començaments fins als enregistraments actuals, on la seva veu greu predomina damunt de coixins electrònics i veus femenines, passant pel jazz i altres influències de gènere o estils com la música de cabaret. En qualsevol cas, el seu repertori ha tingut una influència generacional que arriba fins a l'actualitat i les versions dels seus originals es compten per milers.

Cohen va estudiar Literatura Anglesa a la Universitat McGill de Mont-real, i va ampliar estudis a la Universitat de Columbia, a Nova York. "Let Us Compare Mithologies" (1956) va ser el seu primer llibre de poemes. Mentre recitava poesia acompanyat per formacions jazzístiques de piano i baix als bars de Nova York. Va intentar vendre les seves composicions, però ningú les va comprar. A començaments dels anys 60 ja havia publicat dues novel·les: "The Favourite Game" (1963) i "Beautiful Losers" (1966). "Parasite Of Heaven" (1966) era un recull dels seus poemes amb un acompanyament d'acords simples de guitarra.
El seu salt a la música va ser gràcies a Judy Collins, que va enregistrar "Suzanne" al seu disc IN MY LIFE (1967). Aquell any va actuar al Newport Folk Festival. Algunes de les cançons del seu primer disc, SONGS OF LEONARD COHEN (1967), van il·lustrar escenes de la pel·lícula "McCabe & Mr Miller", de Robert Altman. A Europa va començar a ser una veu de culte amb SONGS FROM A ROOM (1969), que va incloure "Bird On The Wire". El seu nom va prendre volada amb SONGS OF LOVE AND HATE (1971) fins a consolidar-se com a artista indiscutible a mitjans dels anys 70 amb NEW SKIN FOR THE OLD CEREMONY (1974) .
L'experiència de DEATH OF A LADIES' MAN (1997), on va treballar amb Phil Spector i Bob Dylan, va resultar un fracàs. RECENT SONG (1979) el va tornar al folk amb arranjaments jazzístics, gràcies a Joan Collins. VARIOUS POSITIONS (1984), malgrat que va incloure la famosa "Hallelujah", no es va publicar als EUA. Per a la seva discogràfica, Cohen era un artista destinat al mercat europeu. I'M YOUR MAN (1988) va marcar un canvi radical en la seva música, i va fer-lo brillar de nou amb èxits com a "Everybody knows" i "First we take Manhattan". Aquest canvi d'orientació va seguir amb THE FUTURE (1992). A començaments dels anys 90, la seva música va arribar a noves generacions gràcies a dues pel·lícules: "Pump up the volume "(1990) i "Natural Born Killers" (1994).Després de retirar-se durant 5 anys en un convent budista zen, Cohen va tornar amb TEN NEW SONGS (2001). La línia vellutada que va encetar amb les col·laboracions amb Anjani Thomas, arriba a ser aspra i melancòlica a DEAR HEATHER (2004). BLUE ALERT (2006) és un treball coescrit amb aquesta cantant de jazz. Recull alguns dels seu primers poemes, com ara "The Spice-Box Of Earth" (1961).