dimarts, 26 de juny del 2012

Viatge a Xipre - Limassol


És un important centre comercial, turístic i financer del sud de Xipre. Cal destacar com a llocs més interessants:

El mercat, de l’època colonial anglesa.

La catedral d’Agia Napa, d’estil neobizantí, construïda a començaments del segle XX sobre les runes d’una església bizantina.

El castell que va ser construït pels prínceps  Lusignan sobre una base bizantina. Els venecians, otomans i britànics la varen anar restaurant. L’any 1191 es va celebrar a la seva capella la boda de Ricard Cor de Lleó i Berenguela de Navarra. Durant la II guerra mundial fou la caserna general de les tropes britàniques.







Viatge a Xipre - Troodos


La regió muntanyosa de Troodos fa uns 120 Km de llargada al suroest de Xipre. És una zona completament diferent de la resta de l’illa, solejada i gens abrupta. Durant l’hivern els cims de les muntanyes acostumen a estar coberts de neu i hi ha boscos de pins i cedres. El pic més alt és el mont Olimp de 1.951 m.

Enmig de l’entorn boscós hi destaquen els santuaris bizantins, deu dels quals han estat declarats Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco. Hi destaca d’entre tots el santuari de Kikkos. El seu tresor més preuat és una icona de la Verge de la Misericòrdia, atribuït, segons diuen a San Lluc.







Viatge a Xipre - Bellapais


És una abadia gòtica, ara en runes. Es creu que el seu nom ve del francès Abbaye de la Paix (Abadia de la Pau).

Els primers monjos que s’hi van establir van ser  els agustinians de Jerusalem. Els primers edificis de l’abadia daten  de començaments del segle XIII però la part principal es va construir durant els regnats de Hug III i Hug IV, de la dinastia Lousigan. Durant la conquista de l’illa per part dels turcs, la van destruir.

L’abadia és un dels monuments gòtics més bonics de tot l’orient mitjà. La part més antiga és l’església, ben conservada, d’estil gòtic francès. Resten en peu les cel·les dels monjos, la cuina i el refectori, il·luminat per la llum que entra dels grans finestrals que donen a un abrupte estimball. També és de destacar el claustre.

Bellapais es troba a la part de Xipre ocupada per Turquia









Viatge a Xipre - Salamina


La Salamina romana, que més tard esdevingué en la Constatia bizantina, fou la capital i el principal port de l’illa durant 1000 anys. Els àrabs la van destruir l’any 648 i, avui, és el jaciment més gran i interessant de Xipre.

Les troballes daten de les èpoques romana i bizantina.

Els elements més destacats són :

-          El Caldarium
-          El Gymnasium
-          El teatre romà
-          L’acueducte
-          Les letrines

Salamina es troba a la part de Xipre ocupada per Turquia









Viatge a Xipre - Kourion


L’antiga Kourion grega o Curium romana fou un important enclau cultural, polític i religiós. Va acollir el santuari d’Apol·lo i més tard  va ser la seu episcopal cristiana. Els grecs micènics la van fundar al segle XII a.C. i va adquirir molta importància amb els ptolomeics i els romans.

La seva situació estratègica els oferia una excel·lent posició defensiva, al damunt d’un promontori, i el control que exercia sobre les fèrtils terres que l’envoltaven.

Dos terratrèmols la van destruir al començament del segle IV.

Els elements més destacats són:

-          El teatre romà
-          La casa d’Eustolios amb els seus mosaics
-          La basílica de tres naus
-          Les termes












Viatge a Xipre - General


Viatge a Xipre del 28 de maig al 4 de juny.

Vol en Ryanair Girona – Larnaca – Girona. Durada del vol: 3 h.30 minuts a l’anada i 4 h.15 minuts a la tornada.

Pràcticament varem fer la volta a tota l’illa. La mala senyalització de les carreteres ens dificultava la orientació i ens va fer perdre força temps al llarg del viatge.

A la zona turca, tot i que la moneda oficial és la lira turca, en els llocs més turístics accepten euros, això si, arrodonint a l’alça. 2 LT = 1 euro. La part greco-xipriota és zona euro.

Al passar la frontera greco-turca per primer cop cal treure’s un suplement per l’assegurança del vehicle, doncs les asseguradores greco – xipriotes no cobreixen les incidències que es puguin produir a la part turca. Preu: 25,00 € per tot un mes.

Tenint en compte que la part turca és territori ocupat i no reconegut per cap país del món, és convenient inscriure’s al Registre de Viatgers del Ministerio de Asuntos Exteriores. És un formalisme que dóna, però, seguretat en cas de problemes.

A la part greco-xipriota ens  va sorprendre l’amabilitat de la gent quan et veia desorientat. No podem dir el mateix de la zona turco-xipriota.

PRESSUPOST per a 2 persones

Avió: 200,00 €
Lloguer de cotxe: 170,00 €
Hotels: 450,00 €
Àpats: 400,00 €
Pàrquing aeroport Girona: 45,00 €
Benzina: 105,00 € (aproximadament 1000 Km).
Entrades: 50,00 €
Altres: 45,00 €         

De tot el què varem veure destaquem sobretot: