dilluns, 19 de juliol del 2010

Els castrati (14)


Farinelli, cantant privat de la cort espanyola

Després d'una vida plena d'èxits en l'òpera, en 1737 Farinelli va acceptar una oferta per anar a Espanya i convertir-se en cantant privat del rei Felip V d'Espanya. Estava en ple èxit quan va deixar els escenaris, i va quedar en la memòria del públic de la millor forma.

Felip V sofria depressions greus i Farinelli es va dedicar a cantar-li cada nit les mateixes quatre àries fins al final dels seus dies, deu anys després. Diuen que van servir per alleugerir la seva pena. Es tracta d'una de les primeres notícies de musicoteràpia.

Després de la mort de Felip V, el cantant es va quedar en la cort espanyola per servir al següent rei, Ferran VI. En total, va passar 25 anys a Espanya, on la seva influència va ser més enllà de la música.

Quan va abdicar Carles III, primer Borbó, rei de Nàpols, Farinelli va deixar Espanya i va tornar a Itàlia, carregat de diners, de regals reals i amb una pensió vitalícia. Va viure a Bolonya. Diuen que la seva generositat era proverbial. Quan va morir, el 1782, va deixar tot el què tenia als seus servents i als parents que el van ajudar i van cuidar fins a la seva mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada