dimecres, 20 de juliol del 2011

Alexandra David-Neel (1868 - 1969)

Alexandra David-Neel va ser la primera dona estrangera que va arribar a Lhasa, capital del Tibet, el 1926 quan comptava 57 anys d'edat. El viatge va ser llarg, ardu i ple de perills, a més que la Gran Bretanya i la Xina van intentar boicotejar la seva expedició. El viatge va durar 3 anys i li va portar fama i honors, i el llibre que va escriure « Viatge a Lhasa », s'ha convertit en un clàssic de relats de viatges.

En un moment en què es posen en valor les expedicions i exploracions dels primers viatgers, l'important paper que va jugar Alexandra David-Neel en portar el budisme tibetà a occident, segueix estant sorprenentment en l’oblit. Alexandra és una de les dones més extraordinàries del segle XX. Ella va escriure que "L'aventura és la meva única raó de viure".


Alexandra David va néixer a Paris el 1867 i va morir a Digne, sud de França, el 1969 a l’edat de 101 anys. Es va convertir en cantant d’òpera als vint anys i va viure a Tunísia treballant com a directora d’un casino i cantant quan tenia trenta i escaig anys. Va conèixer al seu futur espòs, Philippe Neel a Tunísia i el va deixar cinc dies després del casament per viatjar a l’Índia i al Tibet per complir el seu somni. No el va tornar a veure durant catorze anys però es van escriure regularment i ell la va recolzar econòmicament durant els seus viatges.

Alexandra va passar tres anys a l’Himàlaia en una cova amb un guru, aprenent la respiració Thum reskiang, una forma de meditació que eleva la temperatura del cos al envoltar-se de flames imaginàries per sobreviure en temperatures de fred extrem. Alexandra també es va convertir en Lama budista i va conèixer al 13è Dalai Lama, qui la va descriure com a gran coneixedora del budisme tibetà. Tant Mussolini com Hitler van estar interessats en les seves experiències amb pràctiques tibetanes de ocultisme. En particular, Hitler va pensar en una formació de Thum reskiang per a les seves tropes en el front rus.


L'actual 14è Dalai Lama ha descrit a Alexandra David-Neel com a la primera persona estrangera que va portar la veritable essència del budisme tibetà a occident. Alexandra va escriure trenta llibres i diversos articles sobre el tema del budisme tibetà i les seves pràctiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada