dijous, 4 de juny del 2009

Tian'anmen

Avui, dia 4 de juny, fa 20 anys de les protestes de la Tian’anmen de 1989. També conegudes com la massacre de Tian'anmen, la revolta de Tian'anmen, els fets de la plaça de Tian'anmen o l'incident del 4 de juny, van consistir en una sèrie de manifestacions encapçalades per estudiants a la República Popular de la Xina, que van tenir lloc entre el 15 d’abril i el 4 de juny de 1989. La protesta rep el nom del lloc on l'Exèrcit Popular d’Alliberament va suprimir la mobilització: la plaça de Tian’anmen, a Pequín. Els manifestants provenien de diferents grups, des d'intel·lectuals que creien que el govern de el Partit Comunista era massa repressiu i corrupte, a treballadors de la ciutat que creien que les reformes econòmiques a Xina havien anat massa lluny i que la inflació i l'atur estaven amenaçant les seves formes de vida. L'esdeveniment que va iniciar les protestes va ser la defunció de Hu Yaobang.

Després de les protestes i les crides del Govern demanant la seva dissolució, es va produir dins el Partit Comunista una divisió de criteri sobre com respondre als manifestants. La decisió presa va ser la de suprimir les protestes per la força, en lloc d'accedir a les seves reivindicacions. El 20 de maig, el Govern va declarar la llei marcial i en la nit del 3 de juny, va enviar els tancs i la infanteria de l'exèrcit a la plaça de Tian'anmen per a dissoldre la protesta. Les estimacions de les morts civils varien: 400-800 (CIA), 2600 (segons fonts no identificades de la Creu Roja Xinesa). El nombre de ferits s'estima entre 7.000 i 10.000. Després de la violència, el Govern va emprendre un gran nombre d'arrests per a suprimir als instigadors del moviment, va expulsar a la premsa estrangera i va controlar estrictament la cobertura dels esdeveniments en la premsa xinesa. La cruel repressió de la protesta de la plaça de Tian'anmen va causar la condemna internacional de l'actuació del govern de la República Popular de la Xina.

El vídeo inserit va guanyar el World Press Photo de l’any 1989 i mostra un jove opositor parat enmig d’una avinguda intentant aturar una columna de tancs que circulava per la plaça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada