dimecres, 17 de juny del 2009

Igor Fiodorovitx Stravinski

Avui se celebra l’aniversari del naixement d’Ígor Fiodorovitx Stravinski, compositor rus, nascut a Oranienbaum ( Rússia) el 17 de juny de 1882 i mor a Nova York el 6 d’abril de 1971.

Va compondre una gran quantitat d'obres clàssiques abordant diversos estils com el primitivisme, el neoclassicisme i el serialisme, però és conegut mundialment sobretot per tres obres d'un dels seus períodes inicials - l'anomenat període rus - : L’Ocell de Foc (l'Oiseau de feu,1910), Petruixka (1911) i La consagració de la primavera (Le Sacre du printemps, 1913). Per a molts, aquests ballets clàssics, atrevits i innovadors, pràcticament van reinventar el gènere. Stravinski també va escriure per a diversos tipus de conjunts en un ampli espectre de formes clàssiques, des d' òpera i sinfonia a petites peces per a piano i obres per a grups de jazz.

Stravinski també va aconseguir fama com pianista i director d’orquestra, sovint de les seves pròpies composicions. Va ser també escriptor; amb l'ajuda d'Alexis Roland-Manuel, va compilar un treball teòric titulat Poetics of Music (Poètica Musical), en el qual, va deixar la seva famosa frase: "La música és incapaç d'expressar res per si mateixa".

Essencialment un rus cosmopolita, Stravinski va ser un dels compositors i artistes més influents de la música del segle XX, tant en Occident com en la seva terra natal. Va ser considerat per la revista Time com una de les personalitats més influents del segle XX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada