dimecres, 21 d’octubre del 2009

La primera nit de Walpurgis

El passat divendres dia 17, a l’Auditori de Barcelona vaig assistir a un concert que, entre d’altres obres es va interpretar La Primera Nit de Walpurgis del compositor Felix Mendelssohn, amb l’OCB i els cors Lieder Càmera i el cor Sant Esteve de Vila-Seca tots ells dirigits pel mestre Salvador Mas.

Els antics pobles del nord d’Europa celebraven amb fogueres la transició de l’hivern a la primavera, la nit que va del 30 d’abril a l’1 de maig. Era una nit màgica, en què se celebrava també la fertilitat. El fet que aquest dia coincidís amb la festivitat de santa Walpurgis, que abans se celebrava el primer de maig, va fer que el seu nom s’associés a l’anomenada La Primera Nit de Walpurgis. El poeta alemany Johann Wolfgang Goethe ( 1749 – 1832) va recollir la llegenda i la va incorporar en una de les escenes del seu Faust.

Felix Mendelssohn va entrar en contacte amb Goethe l’any 1821 a Weimar. Malgrat la diferència d’edat, el poeta tenia 72 anys i el compositor alemany només 12, de seguida es va establir una relació d’admiració mútua que es va prolongar al llarg dels anys, fins que va morir Goethe.

La primera nit de Walpurgis es va estrenar a Berlín sense gaire èxit. El compositor la va retirar i se’n va oblidar gairebé durant deu anys. Va ser a Leizpig, el 1842, quan va decidir retocar l’obra, que es va interpretar i publicar amb una important ressonància i difusió. Actualment, però, no són gaires les ocasions de poder escoltar aquesta música en directe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada