dimarts, 27 d’octubre del 2009

Lady Herper Stanhope

Lady Hester Stanhope (1776-1839) era la neboda del primer ministre britànic William Pitt. Va adquirir fama en l'alta societat britànica de ser una d'excel·lent relacions públiques. Quan Pitt va morir sobtadament, Lady Hester va passar a percebre una pensió vitalícia, però la seva vida a Londres es va tornar avorrida en perdre les relacions amb els principals polítics del partit tory i, després de la mort del seu germà, es va traslladar a viure Gal·les. Per a llavors els seus pares ja no vivien. La seva mare havia mort quan ella comptava tan sol quatre anys.
Segons sembla una decepció amorosa va ser la causa que als 33 anys emprengués el seu primer viatge amb vaixell a Grècia. Mai més no tornaria a Anglaterra. Es diu que a Atenes el mateix Lord Byron es va llençar a l'aigua i va anar nedant a conèixer-la.
Després d'Atenes va anar a Constantinopla i des d'allà va emprendre viatge al Caire, però el vaixell va naufragar en una tempesta i va anar a parar a l'illa de Rodas. Lady Haster havia perdut totes les seves robes i allà la van oferir vestits de dona turca, però l'esmentat abillament incloïa el vel i ella es va negar a usar-lo i va decidir vestir-se d'home, amb chilaba, turbant i babutxes. L'experiència li va agradar i en arribar al Caire va adquirir una indumentària masculina composta per un vestit porpra de vellut, pantalons brodats, armilla, sella i sable.

Va recórrer Orient Mitjà, on va ser rebuda amb barreja de respecte i temor per diversos xeics. Es va negar a portar vel fins i tot a Damasc, ciutat llavors coneguda per ser el que avui anomenaríem integrista, pels carrers del qual es va passejar, jugant-se el físic, a cavall i vestida d'home. Molts la prenien per un jove turc. Poc quedava ja de la dama anglesa que va ser. A Jerusalem la va rebre el governador i les portes del Sant Sepulcre es van obrir especialment per a ella.

Desafiant tribus de beduïns hostils -a les quals finalment va utilitzar d'escorta- Lady Hester va travessar el desert al capdavant d'una caravana de camells i va arribar a la ciutat de Palmira el 1813.

Allà va ser rebuda com si fos la reencarnació de Zenobia, una mítica reina de la ciutat. En aquella època va començar a dir que havia escoltat diverses profecies que l'assenyalaven com predestinada per ser la promesa d'un nou messies. És dubtós que ella mateixa ho cregués, però aquest rumor la va fer guanyar-se el respecte de la gent de la zona, que va començar a anomenar-la Reina Hester.

Cansada de vagar es va assentar al monestir abandonat de Mar Elías, a prop de Sidón, al Líban. Allà va organitzar el seu propi habitatge a l'estil turc amb un jardí. Es va guanyar l'enemistat de l'emir Bashir II per donar asil als refugiats drusos i d'altres clans, víctimes de les lluites internes. La seva autoritat es va expandir pels territoris circumdants i va adquirir suficient poder com perquè Ibrahim Pachà sol·licités la seva neutralitat abans d'envair Síria el 1832. Havia aconseguit convertir-se en poc menys que una cap d'estat. Els beduïns creien que ella tenia estranys poders.

Va organitzar una expedició per trobar el tresor perdut de la ciutat d'Ascalón, amb intenció que el govern britànic se la financés, però això no va succeir i en fracassar la recerca del tresor, es va trobar plena de deutes. La circumstància de la seva ruïna i la mort de la seva millor amiga la van sumir en la depressió i va decidir traslladar-se a un altre monestir encara més llunyà, a Djoun.
Allà va dilapidar els escassos diners que li quedaven i quan no va poder pagar als seus servents aquests van començar a portar-se les seves pertinences. Va emmalaltir, el seu caràcter va començar a agrejar-se i va desenvolupar algunes manies, com rebre les visites en la foscor, afaitar-se el cap i viure envoltada de quaranta gats. Va morir el 23 de juny de 1839.
Alguns anys després de la seva mort es van publicar tres volums amb la biografia de Lay Hester Stanhope, escrits el 1845 pel seu metge el Dr. Charles Meryon, que l'havia acompanyat en molts dels seus viatges.

"El de la vida de Lady Hester va ser el poder i el comandament, i la qüestió era que no podia accedir ni a l'un ni a l'altre. Es veia exclosa, pel seu sexe, de virregnats i governacions: tenia el geni d'un heroi, però no podia enviar flotes ni exèrcits, ni presidir consells d'Estat" (Dr. Charles Meyron).

dimecres, 21 d’octubre del 2009

La primera nit de Walpurgis

El passat divendres dia 17, a l’Auditori de Barcelona vaig assistir a un concert que, entre d’altres obres es va interpretar La Primera Nit de Walpurgis del compositor Felix Mendelssohn, amb l’OCB i els cors Lieder Càmera i el cor Sant Esteve de Vila-Seca tots ells dirigits pel mestre Salvador Mas.

Els antics pobles del nord d’Europa celebraven amb fogueres la transició de l’hivern a la primavera, la nit que va del 30 d’abril a l’1 de maig. Era una nit màgica, en què se celebrava també la fertilitat. El fet que aquest dia coincidís amb la festivitat de santa Walpurgis, que abans se celebrava el primer de maig, va fer que el seu nom s’associés a l’anomenada La Primera Nit de Walpurgis. El poeta alemany Johann Wolfgang Goethe ( 1749 – 1832) va recollir la llegenda i la va incorporar en una de les escenes del seu Faust.

Felix Mendelssohn va entrar en contacte amb Goethe l’any 1821 a Weimar. Malgrat la diferència d’edat, el poeta tenia 72 anys i el compositor alemany només 12, de seguida es va establir una relació d’admiració mútua que es va prolongar al llarg dels anys, fins que va morir Goethe.

La primera nit de Walpurgis es va estrenar a Berlín sense gaire èxit. El compositor la va retirar i se’n va oblidar gairebé durant deu anys. Va ser a Leizpig, el 1842, quan va decidir retocar l’obra, que es va interpretar i publicar amb una important ressonància i difusió. Actualment, però, no són gaires les ocasions de poder escoltar aquesta música en directe.

divendres, 2 d’octubre del 2009

Mohandas Gandhi


Mohandas Karamchand Gandhi (Porbandar, 2 d’octubre de 1869 – Nova Delhi, 30 de gener de1948); va ser un pensador i polític indi. Se'l coneix amb el sobrenom de Mahatma o Mahatma Gandhi (la paraula mahatma significa "gran ànima"; prové de les formes del sànscrit maha -"gran" i atma -"ànima").

Gandhi va néixer a Porbandar (actual estat de Guiarat), un poble costaner de l'India. Era el fill del primer ministre local i la seva família era de la casta vaisya (comerciant). Va estudiar Dret a les universitats de Ahmadabad i de Londres, i va exercir com a advocat a Bombai. Els seus primers treballs els va realitzar a Sud-Àfrica l'any 1893.

Mentre treballava per a una empresa en aquest país, es va interessar per la situació dels 150.000 compatriotes que hi residien i va lluitar contra les lleis que discriminaven els indis a Sud-Àfrica mitjançant la resistència passiva i la desobediència civil.

De retorn a l'Índia, des de l’any 1918 va participar activament al capdavant del moviment nacionalista indi. Va instaurar nous mètodes de lluita (per exemple, les vagues de fam), i en els seus programes rebutjava la lluita armada i predicava la no-violència com a mitjà per resistir el domini britànic. Preconitzava la total fidelitat als dictats de la consciència, arribant fins i tot a la desobediència civil si fos necessari; a més, va lluitar per tornar a les velles tradicions índies.

Va mantenir correspondència amb Tolstói, qui va influir en el seu concepte de resistència no violenta. En va destacar la Marxa de la Sal, una manifestació a través del país contra els impostos a què estava subjecte aquest producte. Empresonat en diverses ocasions, aviat es va convertir en un heroi nacional. L'any 1931 va participar en la Conferència de Londres, en la qual va reclamar la independència de l'Índia. Es va inclinar a favor de la dreta del Partit del Congrés i per això va tenir conflictes amb el seu deixeble Nehru, que representava l'esquerra.

El 1942, Londres va enviar com a intermediari Richard Stafford Cripps per negociar amb els nacionalistes; però, atès que no es va trobar una solució satisfactòria, aquests van radicalitzar les seves postures. Gandhi i la seva esposa Kasturba van ser empresonats: ella va morir a la presó, mentre que ell va dur a terme vint-i-un dies de dejuni.

La seva influència moral sobre el desenvolupament de les converses que van preparar la independència de l'Índia va ser considerable, però la separació del Pakistan el va descoratjar profundament. Una vegada assolida la independència, Gandhi va intentar reformar la societat índia apostant per integrar les castes més baixes (els sudra o treballadors, els paries o intocables i els mlecha o bàrbars) i per desenvolupar les zones rurals.

Va desaprovar els conflictes religiosos que van seguir la independència de l'Índia i va defensar els musulmans dins al territori hindú, per la qual cosa va ser assassinat per Nathuram Godse, un fanàtic integrista indi, el 30 de gener de 1948 a l'edat de 78 anys. Les seves cendres van ser llançades al riu Ganges.