divendres, 13 de juliol del 2012

Mitologia romana. Mart


Mart era el déu romà de la , fill de Juno i una flor màgica o el déu Júpiter. Inicialment fou el déu romà de la fertilitat i la vegetació, i protector dels bovins, però més tard s’associà amb la batalla. S’identifica amb el déu grec Ares. Com que era el déu de la primavera, quan la majoria dels seus festivals es celebren, presidia l’agricultura en general. En el seu aspecte bèl·lic, Mart rebia sacrificis abans del combat i es deia que apareixia al camp de batalla acompanyat per Bel·lona, una deessa guerrera diversament identificada com sa muller, germana o filla o cosina. També es deia que sa dona era Nerio.
Mart celebrat com a portador de pau en aquesta moneda encunyada durant l'Imperi d'Emilià.
A Roma, el seu temple principal estava situat al Capitoli, compartit amb Júpiter i Quirí. El temple a Mar Ultor (el venjador) es trobava al Fòrum August. Un altre temple dedicat a Mart Gradivus (aquell que precedeix l’exèrcit en la batalla) era el lloc on l’exèrcit es concentrava abans d’anar a la guerra. El Camp de Mart estava dedicat a ell; era allà on s’entrenaven els soldats i atletes. Mart va ser anomenat Mavors en algunes peces de poetria (Virgili, VIII, 630), i Mamers era el seu nom osc.
A la Regia del Fòrum Romà, les hastae Martiae eren conservades en una petita cambra. Qualsevol moviment de les "llances de Mart" era considerat un auguri de guerra. Si Roma atacava, els generals movien llances i repetien Mars vigila (vetlla Mart).
L'1 de març, es celebraven les Feriae Marti. El 19 d’octubre, se celebrava l'Armilustrium; les armes dels soldates eren purificades i emmagatzemades. Cada cinc anys, se celebrava la Suovetaurilia; hom sacrificava un porc, una ovella i un toro. El 27 de febrer i el 14 de març, es feien les curses de cavalls de l'Equirria. El 23 de març, se celebrava el Tubilustrium purificant les armes i les trompetes de guerra.
Els sacerdots de Mart i Quirí s'anomenaven Salii (saltadors). Se'ls anomenava saltadors perquè saltaven pels carrers i cantaven el Carmen Saliare. Un sacerdot només de Mart era anomenat flamen Martialis.
Mart, al contrari que el seu equivalent grec Ares, era més adorat que qualsevol altre déu romà, probablement pel fet que es deia que els seus fills Ròmul i Rem havien fundat Roma; els romans s’anomenaven ells mateixos fills de Mart. Com el consort de Rea Sílvia i pare de Ròmul i Rem, Mart era considerat el pare del poble romà.
Se l’associa amb Quirí, del qual es diu que era l’esperit de Ròmul, el fundador de l'Urbs. En Quirí podria haver estat un déu sabí, tanmateix.
En l’art, hom presenta Mart com un guerrer armat i amb un casc crestat. També se’l presenta sobre un carro amb un escut i una llança anant a la batalla. L’escut simbolitza Roma, i segons la llegenda el seu escut caigué del cel per salvar els romans. El llop i la puput són sagrats per a ell. Els seus fills són Fuga i Timor.
El mes de Març i el planeta Mart estan anomenats en honor seu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada