divendres, 3 de febrer del 2012

El burbero di buon cuore

"Jordi Savall torna al Liceu amb l’òpera que va eclipsar el talent de Mozart"

L'ÒPERA
Il burbero di buon cuore (El rondinaire de bon cor), és un dramma giocoso en dos
actes del compositor valencià Vicent Martín i Soler, amb llibret de Lorenzo Da Ponte, basat en una obra en francès de Goldoni, Le bourru bienfaissant (1771). L’èxit d’aquesta òpera de Martín i Soler, protegit per l’emperador José II, a Viena, el gener de 1786, va ser el primer dels que s’han succeït en aquesta ciutat, on es va convertir en un compositor més apreciat i popular que Mozart o Salieri.


Es va representar per tota Europa i el 1789, durant la seva reposició a Viena, vivint ja el compositor a Rússia, Mozart va compondre per a una de les sopranos dos noves àries («Chi sa, chi sa qual sia l’affanno» i «Vado, ma dove? Oh Dei!»), que han romàs incorporades a la partitura.

Il burbero di buon cuore que s’estrena al Liceu en una coproducció amb el Teatro Real, forma part de la trilogia vienesa de Martín i Soler.

Amb aquesta estrena el Liceu acompleix l’objectiu d’haver presentat les tres òperes del compositor valencià. L’arbore di Diana fou estrenada el 2009 i Una cosa rara es va estrenar al teatre l’any 1970 i representada per darrer cop l’any 1991, dirigida també per Jordi Savall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada