divendres, 29 de maig del 2009

Réné Magritte

René Magritte (Lessines,1898 – Brussel·les,1967) fou la figura principal del moviment surrealista.

Va néixer a Lessines i va estudiar a l'Académie Royale des Beaux-Arts de Brussel·les. La seva primera exposició individual va ser inaugurada a Brussel·les l'any 1927. En aquells moments ja havia començat a pintar en un estil proper al surrealisme, que va predominar durant tota la seva carrera artística.

Hàbil i meticulós en la seva tècnica, és notable per obres que tenen juxtaaposició d'objectes comuns en contexts poc habituals donant així un nou significat a les coses familiars. Aquesta juxtaposició es denomina sovint realisme màgic, del qual Magritte és el màxim representant.

L'ús representacional d'objectes com una cosa diferent del que semblen es fa palès a la seva pintura "La traïció de les imatges" (La trahison des images), que mostra una pipa que sembla el model d'un anunci per a un estanc. Magritte va pintar a sota de la pipa "Això no és una pipa" (Ceci n'est pas une pipe), que sembla una contradicció, però que significa que la imatge de la pipa no és en si mateixa una pipa. (Al seu llibre, Això no és una pipa, el crític francès Michel Foucault tracta d'aquesta obra i de la seva paradoxa). Va morir el 15 d’agost de l’any 1967 a Brussel·les. El proper dimarts dia 2 de juny s'inaugura a Brussel.les el nou Musée Magritte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada