dimecres, 2 de març del 2011

Edith Durham (1863 - 1944)

Edith Durham va dedicar la seva vida sencera a viatjar als Balcans, per intentar comunicar les seves complexitats polítiques i culturals a occident. Els estats de l'est d'Europa que comprenen Montenegro, Bòsnia, Hercegovina, Sèrbia, Albània i Bulgària, tenien pocs visitants en l’època quan Edith realitzà la seva primera visita el 1900: les muntanyes eren inhòspites, la seva gent terriblement independents i poc amigables i "dins el triangle dels balcans", un lloc de conflictes interns que el feien un lloc perillós per a qualsevol viatger.

No obstant això Edith, una artista i antropòloga que va començar a viatjar per motius de salut, es va enamorar d’aquestes terres, de la seva gent i les seves aspiracions i a partir de llavors des de 1900 fins a la I Guerra Mundial va passar viatjant per aquests llocs.

Tenia trenta-set anys quan va viatjar allà per primera vegada pensant que una dona a la seva edat no havia de ser vista com un perill, i amb les seves capacitats lingüístiques, la seva ajuda pràctica i les seves simpaties polítiques, molt aviat va arribar a ser ben coneguda i acceptada (especialment a Albània) com heroïna nacional i 'Reina de les Muntanyes' a títol honorari. ¨

Durant les revoltes de 1903, 1909 i la guerra dels Balcans de 1912, va portar ajuda mèdica, menjar i comprensió als albanesos tribals mentre intentava explicar-los que no es trobaria una solució al problema dels Balcans sense abans apreciar la diferència entre les cultures dels diferents estats.

Després de la I Guerra Mundial, el govern d'Albània li va oferir a Edith una llar permanent al país, però ella va preferir mantenir-se independent i es va instal·lar de nou a Londres (un cop més en mal estat de salut) per organitzar la seva rica col·lecció de tèxtils i brodats dels Balcans i per a escriure per a la causa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada