dilluns, 14 de març del 2011

Nellie Bly (1867 - 1922)

Nellie Bly va néixer sota el nom d'Elizabeth Cochran en una petita població de Pennsylvania (EUA) el maig de 1867. El seu pare va morir sis anys més tard deixant la seva mare amb quinze fills que mantenir. Quan Elizabeth tenia setze anys, se’n va anar a Pittsburgh per trobar feina i aviat va trobar que per a les dones només hi havien feines mal pagades. Va aconseguir un treball com a redactora del Pittsburgh Dispatch després d’enviar una carta impactant al redactor en cap. Va començar a utilitzar el seu nom de ploma, Nellie Bly, perquè en aquella època no es considerava correcte que les dones periodistes utilitzessin el seu veritable nom.


Es va fer famosa al diari en escriure sobre les condicions dels treballadors a Pittsburg, els desposseïts i la vida dels baixos fons de la ciutat. El 1886 i 1887 va viatjar extensament a través de Mèxic, i va escriure sobre les males condicions de vida dels pobres i exposant la corrupció dels oficials del govern. Es va publicar un recull dels seus articles en un llibre titulat "Six Months in Mèxic" (Sis mesos a Mèxic). Més tard, va abandonar Pittsburg i se’n va anar a Nova York el 1887 per treballar per al diari "The World".


Quan estava a França va conèixer a Jules Verne i la seva dona. El 1889, Nellie Bly va decidir imitar al protagonista del llibre de Jules Verne "La volta al món en 80 dies" en el qual Phileas Fogg dóna la volta al globus terrestre per una aposta. Les vendes del diari van augmentar considerablement perquè els novaiorquesos i la resta del país compraven el diari per seguir la pista de Nellie Bly. Va tornar a Nova York als 72 dies, 6 hores i 11 minuts, guanyant a Phileas Fogg per més d’una setmana d’avançament.


El 1895, Nellie es va casar amb el milionari industrial Robert Seaman. El va ajudar a gestionar la seva empresa i quan ell va morir el 1904, es va convertir en presidenta i tres anys més tard, després d’una llarga sèrie de batalles legals per salvar la companyia de la fallida, va tornar al periodisme com reportera cobrint la primera guerra mundial a Europa (1914-1918). Un cop de tornada als Estats Units, Nellie Bly va escriure una columna periòdica per al New York Evening Journal. El seu principal tema eren els nens abandonats. Va morir de pneumònia a Nova York el 27 de gener de 1922.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada