dilluns, 2 d’abril del 2012

Freya Stark (1893 - 1993)

Freya Stark és una de les grans dames viatgeres. Va ser historiadora, filòsofa, exploradora i artista i va mantenir una devota audiència durant més de seixanta anys. Va néixer a París i va créixer a Devon, Anglaterra i va morir a Asolo, al nord d'Itàlia. Als cinc anys, Freya parlava tres idiomes i la vida nòmada de la seva infància la va fer 'precoç i bastant forta'. Freya Stark era valenta, disciplinada, amb respecte per la tradició i l’imperi, i alhora era excèntrica, amb una marcada personalitat, a més de ser molt independent.

Després de treballar com a periodista a Bagdad durant dos anys, temps durant el qual es va concentrar en redibuixar el mapa de part de Pèrsia, Freya es va traslladar a Hadhramaut, al sud del Iemen. Durant la Segona Guerra Mundial va ser experta d'Aràbia del sud per al ministeri d’informació de Londres, i més tard va viure a Aden, al Caire i Bagdad. Després d’això va donar conferències sobre el Medi Orient a Amèrica i Índia. El seu breu matrimoni amb el diplomàtic Stewart Perowne es va acabar el 1951 i un any més tard va descobrir Turquia, que es va convertir en un dels seus països preferits. Va visitar Xina per primera vegada quan tenia més de setanta anys i va conduir un jeep a través de l'Afganistan als setanta-sis anys. Més tard es va unir a un equip de rodatge per a un viatge per l'Eufrates i un viatge en poni pel Nepal i no va passar per alt cap oportunitat per viatjar.

En tots els seus viatges, va ser capaç de comunicar una rica filosofia de viatge i va il·lustrar l’art de viatjar en totes les seves facetes. Sempre portava el passat amb ella, bé descobrint fortaleses enterrades a la Vall dels Assassins en Luristán o bé seguint els passos dels antics comerciants d’encens d'Aràbia, sempre ensenyant i aprenent al mateix temps.

A través de la seva extraordinària vida, el viatge va ser sempre font d’amor i consol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada