dimecres, 15 de juliol del 2009

Viatge al Marroc ( arquitectura)

Els riads són allotjaments tradicionals dels antics marrachkis. Són grans cases situades majoritàriament a la medina, les habitacions estan disposades al voltant d'un bonic pati amb font i decorat amb mosaics. En la planta baixa hi sol haver un gran saló on rebre els convidats. Les habitacions d'un ryad solen tenir unes grans finestres fetes de forja o de fusta tallada. Els riads de Marràqueix han estat comprats i restaurats en els anys 90 per molts europeus després de viure uns anys d'abandonament.



Al sud del Marroc la paraula Kahsba sol aplicar-se a un edifici de planta quadrada amb quatre torres en els angles, construïts a terra crua i destinat normalment a viure en ell una família poderosa. Aquest tipus d'habitacle és d'origen berber i a l'esmentada llengua es diu tighremt, sent el terme casba d'aplicació recent i lligat a l'arribada de ciutadans àrabs a les zones on hi havia aquests monuments.

Les casbes més antigues poden datar del segle XVIII, potser alguna del XVII, però la gran majoria no tenen molt més de cent anys, doncs anteriorment la població de les valls presahàriques habitaven dins dels ksur.






Un ksar (en plural, ksur) és un poble emmurallat i protegit per torres de vigilància, que inclou en el seu interior desenes o fins i tot centenars d'habitatges, a més de la mesquita, els carrers, una plaça on se celebraven les festes i altres instal·lacions comunitàries. Tots els ksur compten amb una o diverses entrades monumentals, en ocasions molt decorades.

Els ksur solen ser molt més antics que les casbes, fins i tot mil·lenaris, encara que també n'hi ha de construïts el segle XIX per tribus anteriorment nòmades. En alguns llocs trobem una o diverses casbes en l'interior d'un ksar. Els ksur són molt més abundants en les valls orientals, mentre que les casbes dominen a la zona occidental.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada