dimecres, 15 de juliol del 2009

Viatge al Marroc ( El Glaoui)

Hem visitat un grandiós palau, el d’El Glaoui, convertit actualment en ruïnes. Situat entre Taddert i Agouim, després de passar el Tizi-n-Tichka (per la carretera que va de Marràqueix a Ouarzazate), agafem una desviació a l'esquerra que ens porta en aproximadament 20 km fins al poble de Telouet a uns 1800 m d'altitud.

Va ser construït sobre una antiga Kasbah que data del segle XVIII (part de tova), casa des de llavors de la família El Glaoui, amb la finalitat estratègica de poder controlar així el pas de les caravanes comercials, que creuaven des de l'Àfrica negra per la vall del Drâa fins a les ciutats imperials Marràqueix – Fez - Meknes i alguns pobles del Gran Atlas.

Amb el pas dels anys i el poder adquirit per la família Glaoui, sent aquests administradors en nom del sultà de les terres adjacents a Telouet, aquest palau va ser ampliat considerablement a mitjans del segle XIX i principis del segle XX, utilitzant per a la seva construcció la pedra massissa. Cal fer notar que les úniques sales que no estan en ruïnes són unes que es van restaurar als volts de l’any 1950 i que són les úniques que es poden visitar.

És impressionant, el contrast que creen els arruïnats murs construïts en tova amb el luxe decoratiu de les sales principals, bellament adornades amb mosaics, marbres, tapissos de seda, sostres estucats i policromats i portes de fusta de cedre, etc... En aquest palau va viure fins a la seva mort en 1956, el Patxà de Marràqueix "Thami El Glaoui". Des de llavors la residència va ser paulatinament abandonada pels seus primogènits, que van decidir marxar a viure França, a causa de les discrepàncies polítiques entre la família Glaoui i l'actual monarquia Alauita, ja que "Thami El Glaoui" i Mohamed V van rivalitzar pel tron del Marroc just abans de la independència d'aquest país.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada