dilluns, 20 de juliol del 2009

Desastre d'Annual ( 88 anys)

Batalla que es va produir el 22 de juliol de l'any 1921 durant la Guerra del Rif, entre les tropes colonials espanyoles que s'internaven a la regió i les tropes irregulars del líder Abd-el-Krim, en el barranc que separa Igueriben i Annual, al Rif marroquí. En la historiografia espanyola és coneguda popularment com a Desastre d'Annual.

En la batalla, les tropes espanyoles van patir una gran desfeta, amb 8.000 soldats morts entre els quals el propi general Manuel Fernández Silvestre, que comandava els espanyols. Les operacions militars es van perllongar, després del desastre, arribant a posar en perill la mateixa ciutat de Melilla.

Les repercussions polítiques de la derrota foren intenses a la Península, on al descontentament popular que ja hi havia en contra de la Guerra del Marroc, manifestat a nivell polític i social, s'hi sumaren aleshores dures crítiques a l'Exèrcit i a l'administració militar. S'obrí una investigació sobre el desastre que recaigué sobre el general Juan Picasso González.

A nivell polític, la derrota propicià la caiguda del Govern de Manuel Allendesalazar Muñoz i la formació del Govern d'Antoni Maura i Montaner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada