dijous, 16 de juliol del 2009

Viatge al Marroc ( Els fòssils)

Des del primer dia del viatge, el nostre guia Abdou, ens va proposar, fora del programa previst, anar a veure a la regió del Tafilalet una "fàbrica" de fòssils. Entre nosaltres comentàvem que, arribat el moment, li diríem que no ens interessava gens veure com es produïen fòssils falsos. La veritat va ser, però que, el lloc proposat no era tal "fàbrica" (problemes del llenguatge, doncs el guia parlava justet l’espanyol). En realitat era un taller on grans blocs cúbics de pedra es tallaven en seccions perquè quedessin al descobert els fòssils, a continuació i de forma molt artesana s’anaven polint fins deixar els fòssils perfectament nets. A partir d’aquí, el taller elaborava tot tipus d’objectes: renta-mans, taules de totes mides, botellers, escultures, petits objectes de decoració, etc..
Ens va explicar el guia que el Govern marroquí va donar permís d’explotació il·limitada de fòssils a l’esmentada vall per la qual cosa allà, i per tot el Marroc, hi ha a peu de carretera xiringuitos de venda de fòssils (Trilobites, Orthoceres, dents de tauró, Bivalves). Nosaltres mateixos anant per la carretera que travessa el desert de pedra i que va de N'Kob a Risani vàrem fer una parada i, a peu de carretera, en vàrem veure i trepitjar moltíssims.

Malgrat la visita al taller de manipulació encara em queda el dubte de saber si determinats petits fòssils que es venen per arreu a 2,00 € no són imitacions fetes amb resines.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada