dilluns, 12 de març del 2012

Ella Maillart (1903 - 1997)

Ella Maillart va començar a viatjar en 1914, quan va aprendre a navegar i a esquiar en els llacs i als Alps de la seva Suïssa natal. Va representar al seu país navegant sola en els Jocs Olímpics de París el 1924. Així que va deixar l’escola, va viatjar a Anglaterra per aprendre anglès (l'idioma en què va escriure la majoria dels seus llibres) i més tard, als vint anys, va navegar amb tres amigues des de Marsella a Atenes, on van vendre el seu vaixell de 10 tones. Més tard va anar a Moscou per observar la vida a Rússia i el comunisme.

El seu primer llibre va ser la narració d’un viatge, el 1932, des de Moscou a les fronteres del Turkestan rus, on va viure entre els membres de les tribus Kirghiz i els Kazak. Va ser nomenada el 1934 corresponsal per al diari francès Petit Parisien i va anar a Mantxuria on va conèixer al periodista i explorador anglès Peter Fleming, germà d'Ian Fleming, l'escriptor de les novel · les de James Bond.

Independentment, ells havien planejat tornar a Europa per terra, a través del terreny impossible del Turkestan xinès (impossible per raons polítiques i també físiques), però quan van saber dels plans de l'altre, van decidir viatjar junts.

No va ser per motius romàntics, Peter estava promès amb l’actiru Celia Johnson. Es tractava simplement que tenien més possibilitats de acabar el viatge junts que per separat. Eren companys de viatge dispars: l'atractiu Etoniano amb el seu lànguid accent d'Oxford i l'obstinada esportista suïssa. Les seves respectives narratives (Forbidden Journey d'Ella Maillart i News from Tartary de Peter Fleming) del viatge de vuit mesos a través dels deserts de Gobi i Takla Makan són narratives interessants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada