dimarts, 20 de març del 2012

Emily Hahn (1905 - 1997)

Emily Hahn va néixer el 14 de gener de 1904 a Sant Louis, Missouri, Estats Units. Fou una noia reel des des que va néixer i mai es va considerar escriptora fins a molt gran. Es va convertir en aventurera, fumadora de cigars, pionera feminista, mestra, mare i autora de 52 llibres i centenars d’articles per a la revista “The New Yorker”.

Quan tenia 18 anys, ella i una amiga seva es van disfressar d'homes per no atreure l'atenció, i van conduir un cotxe Ford a través d'Amèrica. El 1922 va causar commoció en convertir-se en la primera dona que va estudiar enginyeria de mines en la Universitat de Wisconsin. En realitat ella volia estudiar literatura anglesa, però va canviar d'idea quan un dels seus professors li va dir que el cervell d'una dona era "incapaç de comprendre la mecànica de les matemàtiques a nivell superior".

Després de la seva graduació a la universitat, Hahn va treballar breument com a geòloga en recerca de petroli, abans de deixar-ho per convertir-se en guia turística a cavall al voltant de Santa Fe a Nou Mèxic. El 1928 Hahn es va mudar a Nova York per treballar en estudis de geologia. Un cop allà, va començar a escriure de debò. Les seves primeres peces per al "New Yorker" eren en realitat cartes que havia enviat al seu cunyat a Chicago.

Després d'un intent fallit de suïcidi, va anar a treballar dos anys a l’antic Congo Belga per a la Creu Roja. A la primavera de 1935, Emily i la seva germana van viatjar al Japó i a la Xina. Encara que Emily llavors no ho sabia, aquest seria el començament d'una aventura de 8 anys que definiria la resta de la seva vida. Emily va passar així cinc anys a Xangai, on va escandalitzar a la comunitat d'europeus en esdevenir la concubina d'un poeta i intel·lectual xinès anomenat Sinmay Zau i per convertir-se en addicta a l'opi.

A través de la seva relació amb Sinmay Zau va conèixer revolucionaris comunistes com Mao Zedong i Chou En-Lai, així com a les famoses germanes Soong, sobre les quals va escriure un llibre.

A la tardor de 1941, Hahn es va instal.lar a Hong Kong, on es va enamorar d'un oficial britànic casat que era el cap de la intel · ligència militar de la colònia anglesa. Unes setmanes abans de l'atac de Pearl Harbour, Emily va tenir una filla, Carola . Hahn va treballar per als serveis secrets durant la segona guerra mundial, per la qual cosa va rebre la medalla del govern de Hong Kong després de la guerra. Un cop acabada la guerra, Hahn es va casar amb Boxer, que es va convertir en un distingit professor d'història colonial holandesa i portuguesa a Anglaterra. Van tenir una altra filla, Amanda.

A partir de finals dels anys 1940, Emily, encara que seguia casada amb Boxer, es va mudar a Nova York, on es va unir a la plantilla del "New Yorker". Allà es va convertir en una de les escriptores més prolífiques de la publicació. Quan no era a Nova York era perquè estava de viatge i escrivint sobre temes tan eclèctics com els àngels o sobre conills o de diamants i maharajàs hindús. En els seus últims anys de vida, Hahn va escriure diversos llibres sobre zoologia. Els simis sempre van ser un dels seus tòpics preferits. Va tenir com a animals de companyia a petits micos a Xangai i Hong Kong i va fer parlar al posar-li un vestidet de visó fet a mida al seu petit mico de companyia, anomenat Mr. Mills. Emily Hahan també va ser una de les pioneres en experiments que afavorissin la comunicació entre els éssers humans i els animals.

Emily Hahn va morir a Nova York el 1997 després d'una caiguda quan es dirigia, com cada matí, a la seva oficina al "New Yorker".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada