
dijous, 30 d’abril del 2009
Moià

dimecres, 29 d’abril del 2009
In memoriam
La lletra diu: Dio del celo signore delle cime, un nostro amico hai chiesto alla montagna. Mai ti preghiamo: su nel Paradiso lascialo andare per le tue montagne.
Santa Maria signora delle neve, copri col bianco soffice mantello, il nostro amico, il nostro fratello. Su nel Paradiso lascialo andare per le tue montagne.
dimarts, 28 d’abril del 2009
Llibre d'Hores

dilluns, 27 d’abril del 2009
El llibre de Sent Soví

La cuina catalana de l'època era una cuina privilegiada, enginyosa i refinada. Era la cuina d'un país que permetia criar bon bestiar i conrear bons productes agrícoles. El llibre és fidel reflex de la cuina que es feia als territoris de l'antiga Corona d'Aragó abans de l'arribada dels productes procedents d'Amèrica. Es poden reconèixer perfectament tècniques, procediments i ingredients d'ús actual a través de les seves 220 receptes. Les receptes estan escrites de manera simple i espontània. A través d'elles s'observa una clara influència àrab (persa i asiàtica) i una manera diferent de veure la gastronomia, amb imaginació i seny.
divendres, 24 d’abril del 2009
Fotografies de Laurie Lipton
Després d'haver viscut en diversos països d'Europa, s'instal.la definitivament a Londres l'any 1986.Laurie s'ha dedicat a explorar mitjançant el dibuix obscurs racons de la psiqué humana amb relació a com es percep la mort i la obscuritat. Escenes perturbadores són les que es poden veure en tota la seva obra barrejades amb terror, por i situacions personals de l'artista amb tocs de ficció.
dilluns, 20 d’abril del 2009
Francesca Caccini

Francesca Caccini va escriure cinc òperes, quatre de les quals s’han perdut ( solament ha sobreviscut La liberazione di Ruggiero). Va compondre, a més, obres religioses, seculars, vocals i instrumentals. La única obra seva que encara perdura és la publicació de l’any 1618 Il primo libro delle musiche .
dimecres, 15 d’abril del 2009
Bartolomeo Scappi

Segurament molts dels grans xefs actuals tenen un gran deute amb Scappi que va dirigir algunes de les millors cuines del món de la seva època. Nascut al voltant de l’any 1500 va treballar en les cuines de cardenals i bisbes venecians en una època on els banquets eren una mostra de poder de la noblesa eclesiàstica. Els seus plats serviren per honrar ambaixadors i tancar tractes comercials. El seu art el dugué finalment al Vaticà on va acabar els seus dies com a cuiner privat del papa Pius V el qual el va animar a publicar la seva magna obra Opera l’any 1570.
Entre les seves proeses culinàries hi ha el gran banquet que va elaborar per homenatjar un triomfant Carles V després del seu perllongat setge al Vaticà i que tenia quasi 800 plats diferents, tots ells descrits al llibre. En el documental podem gaudir d’algunes de les receptes del gran mestre italià a mans de l’escriptor, periodista i cuiner Antonio Carluccio que viatja per Venècia i altres llocs d’Itàlia a la recerca de les empremtes de l’eminent cuiner.
dimarts, 14 d’abril del 2009
Titànic ( 97 anys)
Durant el seu viatge inaugural entre Southampton ( Gran Bretanya) i Nova York, la nit del 14 al 15 d’abril del 1912 es topà amb un iceberg, fet que provocà la seva destrucció i enfonsament i la mort de més de 1.515 persones (d'un total de 2.224). Degut a les circumstàncies que envoltaren la tragèdia i a l'atenció pública mundial provocada pel naufragi, el sinistre del Titànic s'ha convertit en un dels naufragis més famosos de la història.
El Titànic es va dissenyar emprant algunes de les tecnologies més avançades de l'època, com mampares hermètiques que dividien el buc en 17 seccions independents i que es creia que podien mantenir-lo a la superfície en cas de trencament d'una part del buc; anava dotat de telegrafia, un nou disseny d'hèlix de tres pales i les instal·lacions de primera classe no tenien comparació amb les d'altres vaixells pel que fa a luxe. Complia, a més, amb totes les normes de seguretat exigides per la legislació britànica i nord-americana. Les fotografies les he aconseguit dels arxius de la revista Life a partir del blog aldea-irreductible.
dilluns, 13 d’abril del 2009
La mona de Pasqua

La mona de Pasqua és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur i llonganissa seca. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat. El nom prové de la munna terme àrab que significa "provisió de la boca", regal que els moriscs feien als seus senyors.
Les mones presenten una gran diversitat. En un principi era una massa de pastís amb ous a sobre, tal i com es mostra al dibuix de la dreta del segle XIX, però amb el temps els ous van esdevenir de xocolata i al final va acabar esdevenint la base de la mona. Al País Valencià i Múrcia, per contra, no va evolucionar i encara manté la forma original de pastís (tonya) amb l'ou dur al damunt.
Actualment al País Valencià la mona de Pasqua es pot trobar en lloc de amb un ou dur al damunt, amb un caramull de clara d'ou, que es cou amb la mateixa cuita de la mona, quedant una mena de caputxó.
Tradicionalment el padrí regalava la mona al seu fillol el Diumeng de Pasqua o Pasqua Florida després de missa. El Dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el que no hi mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi.
Gairebé a tot Catalunya i al País Valencià, és tradicional que el padrí obsequiï el seu fillol, amb la mona, en la que sempre hi ha l'ou. La tradició de la Mona de Pasqua va aparellada amb la dels flequers-pastissers, els quals fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata.
dijous, 9 d’abril del 2009
Dansa de la Mort
L’acte comença a la Plaça Major, on dalt d’un cadafals es representen els passatges inicials de la Passió, fins que Jesús és condemnat. L’obra continua però en processó, representant-se la resta d’escenes a diferents places i racons del casc antic: la Samaritana, els Manages, la Creu dels Improperis, el Pelegrí, els Jueus... els diferents passos o misteris i al final del seguici una banda de música. Els actors i també el públic abandonen la plaça i segueixen escenificant els diversos moments del drama pels carrers, que són un escenari itinerant perfectament ambientat per la penombra existent, el trajecte només està il•luminat per teieres enceses durant el recorregut i, per cargols plens d’oli i amb un ble encès, al carrer dels Cargols.
En el seguici hi participa una veritable joia única de la cultura popular: la Dansa de la Mort. L’executen cinc esquelets que evolucionen al ritme repetitiu i sobri d’un tabal, en uns saltirons secs que van modificant la seva postura sobre si mateixos a l’hora que van avançant. Els objectes que porten són una dalla, una bandera recordant que el temps és breu, un plat ple de cendres i un rellotge sense busques, senyals que ens indiquen el destí inexorable que tard o d’hora ens espera. La Dansa de la Mort és la única que ha arribat fins a nosaltres, de les moltes danses d’aquest estil que existien.
Després de les diverses parades i dels episodis que s’hi representen, la processó arriba fins al turó on hi ha l’església quan ja són altres hores de la matinada. Allí amb la crucifixió, s’hi escenifica el darrer acte de la Passió mentre la Mort, a l’interior de l’església, es rendeix davant el Santíssim en un final paral•lel.
dimarts, 7 d’abril del 2009
Fotografies d'Oleg Duryagin
Maddalena Casulana

La següent dedicatòria a Isabel de Médicis, en el seu primer llibre de madrigals, ens expressa els seus sentiments sobre la singularitat de ser compositora en aquella època: " Vull mostrar al món, la errònia vanitat que només els homes posseeixen les capacitats de l’art i de l’intel·lecte, i que aquestes capacitats mai les poden tenir les dones".
El seu estil és moderadament contrapuntístic i cromàtic, amb reminiscències dels primers treballs de Luca Marenzo, així com de diversos madrigals de Philippe de Monte el qual tenia una elevada opinió d’ella.
Que Orlando de Lassus dirigís una composició d’ella en un casament a Baviera dona a entendre que també estava impressionat per la seva qualitat com a compositora. Han quedat pel record 66 dels seus madrigals.
dilluns, 6 d’abril del 2009
Johannes Vermeer
L’obra completa de Vermeer és molt reduïda: tant sols va pintar una trentena de quadres. Les seves primeres obres van ser de tipus històric però la seva fama li va venir gràcies a la pintura costumista, que és majoria en la seva obra. Els seus quadres més coneguts són Vista de Delft i La Jove de la Perla. Va ser un pintor d’èxit moderat.
Al llarg de la seva vida va tenir greus problemes econòmics, degut segurament a la seva minsa producció pictòrica i, a la seva mort, va deixar molts deutes a la seva dona i als seus onze fills.
Pràcticament ignorat durant dos segles, no va ser fins al segle XIX que la seva obra no fou reconeguda arreu. Actualment està considerat com un dels més grans pintors d’Holanda. És conegut, sobretot, per la seva gran habilitat en l’ús i tractament de la llum.