dilluns, 27 d’abril del 2009

El llibre de Sent Soví

"Así comensa lo libre de totes maneres de manjar. La qual és una de les gentil.lesses que hom deu saber e fer entendre a totes natures de gents, so és ha hòmens hi ha dones, de qualsevulla estament que sia".

Alguns asseguren que es va escriure o que es va publicar per primera vegada en 1324, d'altres, menys atrevits i més sensats el situen tranquil·lament al llarg del segle XIV. Escrit en català, o llengua romanç, és el text culinari més antic conservat a aquesta llengua. Es conserven dos manuscrits de contingut desigual a les universitats de Barcelona i València. I no tots són iguals en passar per les mans de diferents lectors i escriptors que n'aporten cada un el seu.

La cuina catalana de l'època era una cuina privilegiada, enginyosa i refinada. Era la cuina d'un país que permetia criar bon bestiar i conrear bons productes agrícoles. El llibre és fidel reflex de la cuina que es feia als territoris de l'antiga Corona d'Aragó abans de l'arribada dels productes procedents d'Amèrica. Es poden reconèixer perfectament tècniques, procediments i ingredients d'ús actual a través de les seves 220 receptes. Les receptes estan escrites de manera simple i espontània. A través d'elles s'observa una clara influència àrab (persa i asiàtica) i una manera diferent de veure la gastronomia, amb imaginació i seny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada