dimecres, 15 d’abril del 2009

Bartolomeo Scappi

Fa poc vaig veure per TV3 un interessant documental sobre la vida i obra de Bartolomeo Scappi, (1500 – 1577), el cuiner més famós del Renaixement, cuiner de bisbes i papes, i autor de l’excel·lent Opera, un dels millors llibres de cuina de l’època i que va servir per fonamentar les bases de la cuina moderna. Segons el papa Pius V era el "Miquel Àngel de la cuina".
Segurament molts dels grans xefs actuals tenen un gran deute amb Scappi que va dirigir algunes de les millors cuines del món de la seva època. Nascut al voltant de l’any 1500 va treballar en les cuines de cardenals i bisbes venecians en una època on els banquets eren una mostra de poder de la noblesa eclesiàstica. Els seus plats serviren per honrar ambaixadors i tancar tractes comercials. El seu art el dugué finalment al Vaticà on va acabar els seus dies com a cuiner privat del papa Pius V el qual el va animar a publicar la seva magna obra Opera l’any 1570.
Entre les seves proeses culinàries hi ha el gran banquet que va elaborar per homenatjar un triomfant Carles V després del seu perllongat setge al Vaticà i que tenia quasi 800 plats diferents, tots ells descrits al llibre. En el documental podem gaudir d’algunes de les receptes del gran mestre italià a mans de l’escriptor, periodista i cuiner Antonio Carluccio que viatja per Venècia i altres llocs d’Itàlia a la recerca de les empremtes de l’eminent cuiner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada