divendres, 17 de desembre del 2010

Els castrati (21)

Gaetano Majorano, anomenat Caffarelli o il Caffariello (Bitonto,12 d’abril de 1710, Nápols, 31 de gener de 1783) Cantant italià. Va ser un dels més famosos castrati de la seva època.

Fill d'un humil agricultor, Gaetano estava destinat a ser, com el seu pare, agricultor. La seva afecció per la música el va fer descuidar, però, les tasques del camp, la qual cosa va portar l'enuig del pare i el suportar els càstigs infligits per aquest per fer-li oblidar el seu desig de cantar a l'església propera a la localitat. Un músic, anomenat Domenico Caffaro, va observar l'assiduïtat que el jove granger visitava la capella de la qual ell era professor, i va decidir fer justícia unint la veu del noi a la dels altres nens cantaires per donar-li una oportunitat. Pretenent assegurar-se de la vertadera disposició del jove, el va fer avisar per anar al seu costat, el va preguntar sobre el seu interès per la música i el va fer cantar l'escala musical acompanyat per un clavicordi. Convençut de no haver estat enganyat pel jove Gaetano, Caffaro va decidir entrevistar-se amb el seu reaci pare per a mostrar-li l'encoratjador futur i la conseqüent fortuna que estaria destinada al seu fill amb el talent que pogués adquirir. El pare, finalment, es va deixar convèncer i li va donar permís perquè Gaetano viatgés a Norcia per a l'operació de castració acostumada.

A la seva tornada, Caffaro el va prendre com a tutelat i al costat de les elementals lliçons de música el va ensenyar a llegir i escriure. Una vegada ensenyat el va enviar a Nàpols per estudiar amb Nicola Porpora, famós mestre de cant i compositor. Des d'aquest moment Gaetano pren com a reconeixement al seu tutor el sobrenom de Caffarelli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada