dimecres, 22 de desembre del 2010

L'exèrcit romà (11)

El combat

I a l'hora de lluitar? Els romans lluitaven seguint un ordre perfectament establert.

Si l'enfrontament era a camp obert, en primera línia es col·locava la infanteria lleugera, darrere un bloc central compost per les legions, flanquejades per tropes auxiliars i en els extrems la cavalleria.

Les legions es disposaven en tres línies la primera composta per tropes inexpertes, la segona per tropes experimentades i la tercera pels soldats més veterans i avesats.

Quan atacaven, ho feien en formació tancada, l'anomenada tortuga, testudo, que consistia a col·locar-se l'escut sobre els caps. D'aquesta manera es protegien dels atacs enemics (fletxes, llances, pedres, oli bullint) i de vegades fins i tot es pujaven a sobre dels escuts dels seus companys per salvar desnivells.

Quan l'enemic es replegava a alguna ciutat o campament es recorria al setge gràcies a una sofisticada maquinària militar.

Quan algun general realitzava alguna gesta militar Roma li reconeixia amb nombrosos honors entre els quals destaca el triunfo.

Per què va ser pràcticament invencible l'exèrcit romà?

Els romans van crear una perfecta maquinària militar gràcies a la seva eficaç organització, excel·lent ensinistrament, fidelitat exemplar i fèrria disciplina i això malgrat no tenir un exèrcit excessivament nombrós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada