dijous, 24 de maig del 2012

Mitologia romana. Juno


En la mitologia romana, Juno era l’esposa de Júpiter. El seu origen es podria trobar en l’etrusca Uni, per bé que es relacionà amb la deessa grega Hera de la que n’absorbí gran part de la personalitat. El seu nom, si no és una corrupció de l’etrusc, s’associa amb l’arrel indoeuropea que indica "joventut". Els romans dedicaren el mes de juny al seu honor, per llavors el quart mes de l'any. Forma part de l’anomenada tríada capitolina junt amb el seu marit i Minerva.

Atributs

Juno era la protectora de les dones i l’encarregada de vetllar per la felicitat i la prosperitat domèstiques. Les dones que havien de casar-se la invocaven amb el nom de Pronuba i les que anaven a donar a llum amb el de Lucina, a fi d’assegurar-se un matrimoni feliç o un bon part.
Una altra de les atribucions de Juno era la de defensar l’estat romà. Segons la tradició, quan Roma era a punt de ser envaïda pels Gals l’any 390 aC, la deessa alertà els habitants de la ciutat a través de les oques sagrades, que començaren a cridar estrepitosament. Per agrair-li aquest favor, els romans alçaren un temple dit de Juno Moneta, és a dir, Juno l'avisadora.

Juno i la màgia

En els treballs màgics s’associa aquesta divinitat amb l’espelma de color blanc i, també, amb la vessant femenina de la Humanitat, en contraposició al déu Mart i l’espelma roja que representen la masculinitat.
Les pràctiques màgiques amb l’espelma blanca, que és símbol de la protecció de les grans deesses mares de l’antiguitat Hera i Juno, serveixen per fer créixer la sensibilitat, la creativitat i la intuïció personal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada