dimecres, 25 de març del 2009

Kassia


Kassia coneguda també com a Kassiane, Kassiani, Casia, Santa Cassiana (Constantinopla , 810 c.867) , va ser poetessa i compositora a l’Imperi Bizantí.

Va néixer en el sí d’una família aristocràtica. Cap a l’any 843 va fundar un convent i esdevingué la seva primera abadessa.

La tradició explica que Kassia va ser obligada a exiliar-se pel fet d’ajudar a monjos i altres creients partidaris de mantenir el culte a les imatges, contràriament a allò que dictava la tendència iconoclasta imperant en aquells moments.

Una altra tradició explica que Kassia fou candidata a casar-se amb l’Emperador Teòfil l’any 830. L’interrogatori previ ( i públic) incloïa una pregunta sobre si preferia d’alguna manera a altres dones. Diuen que la seva resposta, que va provocar que fos rebutjada com a candidata, fou que "efectivament prefereixo a la dona més gran que mai hagi existit". La resposta fou mal interpretada: es referia a la Verge Maria, mare de Jesucrist.

Com a compositora Kassia va escriure al voltant de cinquanta himnes, trenta dels quals encara es canten en la litúrgia ortodoxa oriental; 47 són tropàries (breu himnes de pregària), y 2 són cànons. Algunes de les melodies dels himnes encara es conserven actualment encara que modificats pel pas del temps. També va escriure 261 epigrames i versos gnòmics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada