dilluns, 4 de març del 2013

Gels - Skaftafell



Pocs llocs d'Islàndia aconsegueixen igualar la riquesa de contrastos que ofereix el parc nacional Skaftafell, una salvatge i esplèndida conjunció entre la blancor refulgent dels gels, les fosques sorres volcàniques i les verdes vessants arbrades. Establert el 23 agost 1968 sobre 20.000 hectàrees de la costa sud, constitueix, entre les àrees protegides del país, la segona en antiguitat.

Les manifestacions geomorfològiques- volcans, glaceres, rius i cascades-, essència del territori islandès, assoleixen aquí més d'un rècord. És el cas del Hvannadalshnúkur (2.119 m.), El pic més alt d'Islàndia, que sobresurt per sobre de la caldera volcànica de Oraefajökull, sens dubte la més espectacular del Parc, i també del Vatnajökull, la major glacera d'Europa. La seva superfície , 8.400 km. quadrats, supera la suma de les de la resta de casquets gelats del Vell Continent, que delimita Skaftafell pel Nord.

I a l'Oest, recollint els dipòsits de les morrenes en forma de blocs de gel, la llacuna de Jökulsárlón compon un escenari de rutilant bellesa escènica on el més famós dels agents secrets, d'incombustible James Bond, llueix les seves habilitats sortejant icebergs sobre una llanxa a tota velocitat en «Panorama per matar», icebergs que, a menys d’un tir de pedra de distància, acompanyen avui als que visiten Jökulsárlón i decideixen emular a 007 navegant en els bots disponibles per a aquesta finalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada