dimecres, 20 de març del 2013

Mesopotàmia i Siria a mitjans del III mil·leni


El ressorgir Sumeri i l’apogeu de Lagash  

Ur-Baba i l'inici de la II dinastia de Lagash

Després dels reis acadis, a Lagash regnava Urbaba. Va prendre el títol de ensi, encara que els seus dominis es van estendre més enllà dels límits de la ciutat. És possible que tingués alguna cosa a veure amb els guti, ja que era contemporani a ells.
Després del final d'Akkad, es va tornar a les ciutats-estat, encara que el poder polític era continuació de l'acadio.
Els ensi de Lagash es van preocupar dels treballs d’irrigació, comerç, restauració i construcció. El seu art va ser molt prolífic, especialment en temples i escultures. També ens han arribat cilindres d'argila.
El comerç era molt important, així com les relacions comercials i diplomàtiques.

Gudea, reformes i realitzacions

Gudea va ser el rei més important i conegut de la dinastia de Lagash. Va regnar entre 2144 i 2124 a. C. Va ser un gran constructor i un administrador excel·lent. Era un gran diplomàtic, que es relacionava bé amb les ciutats veïnes.
El regnat de Gudea marca el renaixement cultural sumeri i, per tant, el renaixement polític.

Successors de Gudea: Ur-Nigirsu, Pirigme, Urgar i Nammakhani
El fill de Gudea, Ur-Nigirsu, va regnar durant 4 anys, continuant la prosperitat de Lagash, gràcies a l’expulsió dels guti.
El succeí el seu fill, Pirigme, i finalment, Nammakhani, durant el seu regnat es va produir la secessió de diverses ciutats que van passar a les mans d'Uruk, entre elles Ur, el rei la hi va lliurar al seu general Ur-Nammu .

L'IMPERI SUMERI

Uthukhengal i l’expulsió dels guti

Al final de la dominació dels guti, l’únic rei de la V dinastia d'Uruk, Uthukhengal, va lluitar contra ells, vencent-los i acabant amb aquest poble. És l’època coneguda com Renaixement Sumeri.
Ur-Nammu i la formació de la III dinastia d'Ur
Ur-Nammu, possiblement parent de Uthukhengal, li va prendre el poder, no se sap com, i va crear una dinastia nova: la III dinastia d'Uruk.
Ur-Nammu es va auto nomenar cap de Sumer i Akkad, pacificar el país i sotmetre a Lagash, col·locant a un partidari seu com a governador.
La seva política consistia en un ferri control administratiu per tal d’unificar el territori, desenvolupar el comerç, millorar l’ordre social i gestionar els recursos. Va fomentar la irrigació i construcció de canals, i construir i restaurar monuments, santuaris, ciutats i muralles. Va promulgar el primer codi de justícia. Va construir el primer ziggurat d'Uruk.

Els successors d'Ur-Nammu: Shulgi, Amar-Sin, Shu-Sin, Ibbi-Sin

A Ur-Nammu el va succeir el seu fill Shulgi, que es va nomenar rei de les Quatre Regions. Es va fer adorar com un déu, fins al punt que se li van construir temples i se li van escriure himnes.
Els seus principals èxits van ser la construcció d’una xarxa de camins, amb àrees de descans, la reorganització de l’exèrcit, la construcció i restauració de santuaris, i la millora de l’economia i l’ordre social. Unificar el sistema de pesos i mesures.
El seu fill i successor va ser Amar-Sin, que va consolidar el domini d'Ur pel Tigris. La situació era turbulenta, amb rebel·lions al nord i l’amenaça dels amorreus.
Va començar el seu regnat acabant la guerra als Zagros que havia començat el seu pare, i va mantenir la pau.
El va succeir Shu-Sin, el seu germà, que va construir un mur per contenir les invasions dels Martu o amorreus. Va mantenir la pau en els seus territoris.
El va succeir el seu germà Ibbi-Sin, últim rei de Ur començar el seu regnat amb operacions militars a Elam. Posteriorment, els amorreus van aconseguir creuar el mur i van començar a estendre. Atacaven camins i destruïen collites.
Això va ocasionar inseguretat, fam i falta de recursos.
Els elamites van atacar i es van dur a Ibbi-Sin presoner, Era la fi de l’hegemonia d'Ur III.

Organització de les estructures estatals, la societat i l'economia durant Ur III

Coneixem detalls socials i administratius d'Ur III gràcies a la gran quantitat de tauletes trobades, ja documents reals que ens informen de la política constructiva, de la seva relació amb els déus o de les xarxes de comunicació.
En Ur, el rei era el propietari del regne, governant en nom d'Enlil.
Li seguien els alts funcionaris, com el ensi o el shagin.
El ensi era un funcionari civil, que cobrava impostos i organitzava obres. El shagin era el funcionari militar.
A la perifèria, l’autoritat civil i militar era el Sukkal-Mah.
A continuació, en l’administració, hi havia els funcionaris subalterns. Per sota hi havia la massa de treballadors, camperols, artesans, etc.
Els anteriors eren homes lliures, amb estatut jurídic.
Entre els homes lliures sense estatut jurídic estaven els "eren", homes lliures que depenien del palau o del temple, i feien qualsevol tipus de treball.
A continuació hi havia els homes semi-lliures, o criats. Finalment, els esclaus, que perdien la seva llibertat per judicis, pagaments o venda dels seus fills.
Respecte a l’economia, existia un sistema d’impostos anomenat "bala", diferents en cada província, segons la seva capacitat de producció i el seu producte més important.
Aquests impostos eren per mantenir l’administració local, així com emmagatzemar o comercialitzar amb ells.
Les principals preocupacions de l’administració eren la construcció i reconstrucció de llocs de culte i obres hidràuliques.
Per al poble, la preocupació era la terra, la sobreexplotació, la salinització del terreny i el manteniment de canals. Tot això es reflectia en el Calendari Agrícola.
 ­­­­­­­­­­­­­
EBLA i MARI

El descobriment d'Ebla

Ebla va ser descoberta el 1964 per P. Matthiae, en Tell Mardikh, prop d'Alep, al nord de Síria.
L'organització política d’Ebla
El consell d'ancians o Abbu, triava al rei, el mandat durava set anys, encara que també podien triar a la reina i transmetre el dret a regnar per matrimoni. Era un sistema inusual de monarquia amb regnat temporal.
En la societat, només es distingien els ciutadans lliures i els estrangers o presoners de guerra.
La ciutat d'Ebla exercir influència en les zones del Sinaí, Xipre, Eufrates septentrional i Palestina.
L’organització administrativa
En l’època d’esplendor d'Ebla, el dirigent portava el nom de Al-Malik, l’esposa era la Maliktum. A més, hi havia un consell d’ancians o Abbu, i governadors de les ciutats subordinades o lugal. Un altre càrrec important és el Ministeri de situada o visir.
El primer oficial de l’administració era el Adanum, i es coneixen catorze governadors per diferents districtes.

Comerç i religió

L’economia d’Ebla es basava en l'agricultura, ramaderia, indústria i un comerç important, signant tractats comercials amb diferents països.

El regne de Mari

Mari era una ciutat situada a Síria, gran i important econòmicament.
Va estar governada per diversos reis amorites, el principal objectiu era el comerç.
Va resistir atacs assiris, i finalment va ser destruïda per Hammurabi, passant a formar part de Babilònia.

Autora: Marta Gracia Pérez Torres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada