dilluns, 8 de novembre del 2010

Aphra Behn (1640-1689)

Aphra Behn va ser una de les novel·listes i escriptora d'obres de teatre més prolífiques durant el regne de Carles II d'Anglaterra (1660-1685). Poc es coneix de la seva vida personal, però se sap que va ser una viatgera incansable així com espia i escriptora.

Durant la seva època, hi havia gran enrenou social a Anglaterra. El retorn de la monarquia durant el període conegut com la Restauració, es va caracteritzar per un retorn de la creativitat, en contrast amb l'època puritana anterior. Els teatres van tornar a obrir-se davant l'alegria general i havia l'ambient adequat perquè escriptors creatius com Aphra poguessin mostrar els seus talents.

Aphra també va treballar com a agent secret per al govern britànic sota el nom de "Astrea". Com parlava holandès, francès i anglès, va viatjar a Surinam, un lloc d'intrigues en l'època. Els mercants espanyols i holandesos mercadejaven amb el sucre i l'or que tenia Surinam i sovint empraven a espies per protegir els seus interessos.

La novel·la de Aphra Behn "Oroonoko or the Royal Slave" està ple d'observacions sobre la vida colonial anglesa, els costums dels esclaus africans i descripcions de plantes i animals de l'Amazones. Es llegeix com un llibre de viatges i un discurs contra la esclavitud, per aquella època rampant a les Índies Orientals.

El marit de Aphar era un mercader holandès que es va convertir en cortesà del rei Carles II d'Anglaterra. Quan va morir en 1665, Aphra necessitava diners i la hi va enviar a Antwerp com a agent secret britànic per informar sobre un traïdor. Però no se li va pagar pel seu treball i se la va posar en una presó de deutors a l'arribar de tornada a Anglaterra.

En sortir de la presó va començar a escriure obres de teatre que encara ara són populars avui en dia. Els seus temes tracten del colonialisme, l'esclavitud, els matrimonis de conveniència i les seves obres se segueixen imprimint.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada