dimecres, 24 de novembre del 2010

L'exèrcit romà (8)

Quan es van crear les legions?

En els seus inicis l'exèrcit romà mancava de model i no seguia una estratègia definida. Les campanyes començaven sempre a la primavera i acabaven a la tardor; l'hivern era època de pau.

La situació va canviar quan el rei Serbi Tuli va crear un nou model d'exèrcit que tenia com a unitat bàsica la legió, unitat composta en un primer moment per 4200 soldats d'infanteria (posteriorment 6000) i 300 de cavalleria.

Qui dirigia l'exèrcit?

El cap suprem de l'exèrcit va variar segons el període històric. Durant la monarquia va ser el rei, en la República el cònsol i durant l'Imperi l'emperador.

En la infanteria, dins de l'estructura militar hi havia:

Oficials de carrera

El centurió. Peça fonamental de l'exèrcit. La majoria eren soldades professionals que obtenien el càrrec després de molts anys de servei. Si un centurió feia bé el seu treball podia convertir-se en un dels cinc centurions principals d'una legió, els primi ordinis. Les funcions dels centurions eren molt variades, ensinistraven els reclutes, inspeccionaven les tropes, posaven sentinelles, marxaven al capdavant en el camp de batalla i fins i tot donada la seva experiència aconsellaven els oficials abans de la batalla.
El prefecte. Era l'oficial superior del centurió. La majoria d'ells havien ascendit des del càrrec de centurió. S'encarregaven de l'equipament i de les edificacions. En absència de comandaments superiors podien dirigir la legió.

Oficials superiors: càrrecs polítics

No eren soldats professionals. El seu pas per l'exèrcit era un esglaó inexcusable dins de la seva carrera política.

En primer lloc era el cònsol.

El tribú militar. En alguns casos eren joves nobles sense experiència militar, en altres casos havien servit prèviament com a oficials de tropes auxiliars. N'hi havia sis per legió. Cada un d'ells enviava una cohort composta per 10 centúries.

El llegat militar. Durant l'Imperi va ser el comandament suprem de la legió. L'anomenava l'emperador entre membres de la noblesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada