dilluns, 29 de novembre del 2010

Mary Seacole (1805 - 1881)

Mary Seacole va ser una pionera de la infermeria i heroïna de la guerra de Crimea. És coneguda de vegades com la Florence Nightingale de raça negra. Era de raça mulata i va néixer el 1805 de mare Jamaicana i pare oficial militar escocès. La seva mare era una antiga esclava que va obrir un hotel a Kingston i era coneguda per les seves dots de “curandera”. A la seva mort, Mary va heretar l'hotel i es va establir com a infermera experta en remeis herbaris.

Mary sempre va voler viatjar i, a la mort del seu marit, va viatjar a Nova Granada (actual Panamà) i va ajudar al seu germà a obrir un hotel. Mentre estava allà, va ajudar a curar els malalts d'una epidèmia de còlera i un any més tard, als afectats de febre groga a Jamaica. Aviat va arribar a ser coneguda com una experta en malalties tropicals.

Quan es va declarar la guerra de Crimea, Mary es va establir al "British Hotel" de Balaclava i va atendre els ferits britànics, francesos, turcs i russos de forma neutral i compassiva. Va abandonar Crimea el 1855 quan es va declarar la pau i va tornar a Anglaterra malalta i sense diners. Però la premsa va publicar el seu cas i se li va organitzar un festival militar per aconseguir fons i se li va concedir la Medalla d'Honor de Crimea, la Legió d'Honor Francesa i una medalla honorífica per part de Turquia. Mary Seacole va morir l’any 1881.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada