divendres, 19 de març del 2010

Els castrati (8)

Aquesta és una carta escrita el 1685 per Charles de Saint-Evremond a M. Dery jove patge del seu amant:

El meu nen estimat:

No em sorprèn que tinguis una aversió insuperable fins ara per allò que més t'importa al món. La gent ordinària i poc refinada t'ha parlat sense marrades sobre la teva castració. És una expressió tan lletja i horrible que hauria repugnat a una ment molt menys delicada que la teva.Per la meva part, intentaré aconseguir la teva fortuna d'una manera menys desagradable i et diré, utilitzant la insinuació, que necessites suavitzar-te per mitjà d'una petita operació que garantirà la delicadesa de la teva complexió durant molts anys, i la bellesa de la teva veu per a la resta de la teva vida.Actualment tens un tracte cordial amb el rei, t'acaricien les duquesses, et lloen persones de qualitat.
Tanmateix, quan l'encant de la teva veu se n'hagi anat, només seràs l'amic de Pompée i tal vegada et menysprearà M. Stourton (el negre i el patge de la Duquessa Mazarino, respectivament).Però dius que tems que les dames t'estimin menys. Oblida aquesta aprensió. Ja no vivim en època d'imbècils. El que fem gust bastant bé avui en dia és que la glòria segueix a l'operació, i per cada amant amb M. Dery com ho va fer la naturalesa, un M. Dery suavitzat tindrà cent com ella.Estan per tant garantides les teves amants, i és una gran sort; no tenir esposa vol dir que et deslliuraràs d'un gran malament -- tindràs la sort de no tenir dona, i més sort encara de no tenir fills!
Una filla de M. Dery es quedaria embarassada, un fill aconseguiria que li enviessin a la forca i, el que és encara més segur, la seva pròpia dona li convertiria en un cornut. Protegeix-te de tots aquests mals amb una operació ràpida; només estaràs compromès amb tu mateix, gaudint de la glòria després d'aquest petit assumpte que t'aconseguirà tanta fortuna com l'amistat del món.Si visc prou per veure't quan la teva veu s'hagi trencat i t'hagi crescut la barba, t'ho retrauré àmpliament. Evita que això ocorri i creu-me el més sincer de tots els teus amics

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada