dilluns, 29 de març del 2010

Els castrati (9)

Per què els adolescents els canvia la veu? La testosterona (hormona masculina), produïda durant la pubertat, és la responsable. Les cordes vocals es fan més gruixudes i més llargues (un 63% més, en comparació amb un 34% en les noies). També es produeix un augment de la longitud del cartílag del tiroide (la famosa "nou o bocada d'Adam"). En general, creix la faringe, la cavitat oral, la cavitat toràcica, i tot això és responsable de la ressonància i la força de la veu d'un home adult. Si es treuen els testicles abans de la pubertat, ocorren diverses coses:

a) La laringe deixa de créixer al ritme que ho fa en els nois "normals". En un estudi postmortem d'un castrato adult es va veure que la mida de les cordes vocals era sorprenentment petita, similar al d'una dona alt-soprano.

b) Continuen creixent amb normalitat les cambres de ressonància (formades per la faringe i cavitat oral), la caixa toràcica i la capacitat pulmonar. Així que els castrati tenien un gran poder vocal. El gran Farinelli era capaç de sostenir una nota durant un minut sense necessitat d'agafar alè.

Els castrati eren, al cap i a la fi, homes, amb la seva força característica, però amb una laringe petita i flexible i amb unes cordes vocals relativament curtes. Això els permetia cantar amb gran agilitat. A més, havien estat preseleccionats d'entre els millors, i se'ls sotmetia a un entrenament intensiu.Així que la veu resultant era diferent a qualsevol altra.

Encara que el to era semblant al d'una dona, el timbre de veu no era femení. Un crític contemporani va descriure la veu dels castrati com a «tan clara i penetrant com la dels nois d'un cor, però molt més forta amb una cosa seca i agra encara que brillant, omple d'impacte».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada