dimecres, 12 de gener del 2011

L'exèrcit romà ( 12)

La importància de l'exèrcit

A més de les pròpies d'un país imperialista, és a dir, les de conquerir, recaptar impostos, pacificar els territoris ocupats, i garantir la seguretat de les fronteres, també l'exèrcit va ser factor de romanització i de civilització.

Els soldats, construïen ponts, aqüeductes i calçades; aixecaven campaments, i fins i tot quan es llicenciaven rebien terres o el dret a fundar ciutats que atreien civils, camperols, artesans i comerciants. Allà per on passaven o s'establien els soldats, transmetien la llengua, i els costums de Roma. El limés era una zona d'intensa romanització, civilització i prosperitat

Per a Roma l'aspecte més negatiu del seu exèrcit romà va ser el seu enorme poder, sobretot després de la professionalització, ja que des de llavors els soldats anteposaven la lleialtat al general que els pagava a la de l'Estat. Alguns militars van utilitzar aquest poder per intervenir en els assumptes de l'Estat. Això va tenir tràgiques conseqüències al final de la República (guerres civils) i durant l'Imperi (en èpoques de crisi l'exèrcit va imposar els emperadors).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada