dilluns, 17 de gener del 2011

Marianne North (1839-1890)

En comú amb altres viatgeres de l'època victoriana, Marianne no va començar a viatjar de debò fins que les seves responsabilitats domèstiques l'hi ho van permetre. En morir la seva mare en 1855, va esdevenir la “majordoma” i acompanyant del seu pare en vacances al continent i a Terra Santa, on va dibuixar àvidament. El seu pare va morir el 1869, quan Marianne tenia gairebé quaranta anys. Després d'uns mesos a Tenerife per decidir què fer amb la resta de la seva vida, va començar la seva aventura de viatges i a dibuixar i aquarel·les de plantes tropicals de tot el món.

El 1871, Marianne va partir per a pintar les plantes tropicals del món en el seu entorn natural. Després de tot, era una artista de talent. Els seus amics científics, tals com Charles Darwin i Joseph Hooker, la van animar a prosseguir el seu interès en la botànica i els seus amics viatgers, Francis Galton i Lucie Duff Gordon, la van convèncer que no hi havia res tan inspirador com els viatges. Els quinze anys següents els va passar viatjant al voltant del món amb la seva paleta de pintures i un para-sol, amb curtes estades a Londres entre viatge i viatge. Va viatjar arreu del món dues vegades, i va visitar repetidament cada continent amb plantes per a dibuixar. Els seus llocs preferits per a pintar van ser Borneo, Ceylan, Jamaica i les illes Seychelles.

El 1882 es va inaugurar la Galeria North en Kew Gardens, Londres: un edifici comissionat i dissenyat per Marianne per albergar la seva creixent obra pictòrica. Es va compilar un extens catàleg amb una introducció per part del Director de Kew Garadens, Joseph Hooker, i quan se li esmentava alguna planta que faltava, Marianne viatjava a la cantonada del món corresponent per pintar-la. La Galeria North és encara una de les més visitades de Kew. Marianne realitzar el seu últim viatge a Xile durant l'hivern de 1884-5.

Després es va instal.lar en una casa al camp a Gloucestershire i es va concentrar a escriure les seves memòries. Va morir abans de finalitzar el llibre de les seves experiències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada