dilluns, 31 de gener del 2011

L'exèrcit romà (14)

El Campament Romà

Els campaments romans eren una obra d'enginyeria i velocitat, un exèrcit en marxa construïa un campament completament fortificat en finalitzar la marxa del dia i el destruïa al dia següent abans de seguir el seu camí.

Campaments eventuals:

Els campaments d'eventuals que eren construïts en finalitzar la marxa diària i destruïts en marxar del lloc es construïen seguint un ordre i disciplina molt estricta.

Després de buscar una plana prop de l'aigua un Centurió expert en topografia traçava el rectangle del campament, amb l'ajuda de la Grom, instrument topogràfic utilitzat per observar i establir línies directes i angle recte.

Una vegada marcat el rectangle part de l'exèrcit es situava en posició de batalla davant de la zona per on podria aparèixer el possible enemic, mentre l'altra part cavava una fossa (Fossa) de quatre metres d'ample per tres de profunditat, utilitzant la terra extreta per a realitzar el terraplè (Agger) de protecció on eren clavades estaques, lligades entre si per formar la estacada.
Al mateix temps que s'aixecaven les defenses, les diferents unitats anaven entrant al campament per anar muntant les botigues, que eren muntades sempre en el mateix lloc.

Depenent de la vulnerabilitat de la zona es construïen diversos tipus de campaments.
Si estava en una zona segura, es construïa un campament amb un petit fossat i terraplè. Si en canvi el campament es construïa a prop de l'enemic la fossa i el terraplè s'engrandeixen. En cas d'un campament de setge prolongat es construïen amb muralles dobles farcides de runa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada